CategoryDe Wonderton

Tijd

Vanmiddag was ik bezig met wat klei toen ineens mijn blik op mijn handen viel. De vochtige klei was aan mijn handen gaan kleven en langzaam opgedroogd. Wat achter bleef waren de rimpels in mijn huid die ontsnapt waren aan het dunne laagje leem.

Rimpels die er altijd zaten. Of komen er toch steeds maar nieuwe bij? Het lijkt een goede dag om daar eens over na te denken. Ik sta aan de vooravond van mijn veertigste levensjaar. Al weet ik niet wat dat echt betekent. Vroeger vond ik dat heel oud. Maar nu ik hier aangekomen ben voelt dat eigenlijk nog lang niet zo.

Ja, mijn lijf laat me hier en daar wat in de steek. Maar gevoelsmatig lijkt mijn geest aan de rimpelingen van de passerende ruimtetijd te zijn ontsnapt. Misschien niet meer helemaal glad van geest maar wel heel  erg geïnspireerd word ik weer een jaartje ouder en verbaas ik mij over het voorbijvliegen van de jaren.

De tijd lijkt alle wetten te tarten. Hij tikt in regelmatige seconden maar kan ook sneller vliegen kan dan het licht. Als er iets is in ons universum dat we niet begrijpen kunnen dan is het wel de dimensie tijd.

Zoals de loper van een schaakspel in een grote pas een half bord oversteken kan, zo passeert de tijd  met een gruwelijke snelheid om dan ineens weer halt te houden en voetje voor voetje als een pion over het bord te schuifelen.

Morgen zet ik mijn voetje over de drempel van veertig. Dankbaar voor alles wat ik tot nu toe heb mogen beleven. Voor hoe het leven mij gevormd heeft tot hier. Maar ook met een nog altijd jeugdige nieuwsgierigheid naar wat er nog in het verschiet ligt. Ik wil blijven schrijven, blijven wonderen en blijven kunsten.

Dag voor dag vloog het afgelopen jaar voorbij. Komend jaar zal daar geen pas langzamer om lopen. Maar nu staat de tijd heel even stil. Ik kijk een tel achterom en richt dan mijn blik weer vooruit. Want morgen is het donderdag….

PauzeIk kan me zo voorstellen dat jullie denken wat is er met WonderWerpen aan de hand?Wordt er hier niet meer gewonderd? Is er iets gebeurd, toetsenbord kapot of is de Apple nu toch eindelijk van de boom gevallen?

Niets is minder waar. Het wonderen stopt niet,  sterker nog het gaat steeds verder. Afgelopen week ben ik met Hugo samen voor het eerst in jaren op vakantie gegaan. Een paar weken geleden begon het te broeden. Wat als we weer eens ergens heen gaan? En dan niet voor een uurtje of een middag, of apart. Maar samen, naar de zon. Niet te ver,  maar wel lekker vliegen voor het gemak.

Mijn eigen mobiliteit is onder andere een tijdje de reden geweest dat we dat niet zo aan durfden. Hugo’s gezondheid staat het niet toe voor mij te ‘zorgen’ en daarnaast wil ik graag zelfstandig zijn.

De WMO in de gemeente waarin ik woon bied hierin geen soelaas voor mij. De in eerste instantie verschafte rolstoel bleek niet bruikbaar voor mij. Veel te zwaar en veel te log. Binnen, in een museum bijvoorbeeld, ging dat nog wel. Maar buiten was het niet te doen. Het voelde voor mij alsof ik een traktor probeerde voort te duwen.

Op mijn vraag aan de gemeente voor een alternatief werd negatief gereageerd. Daardoor laat ik mij natuurlijk niet uit het veld slaan en ik ben op zoek gegaan naar een, voor mij geschikte oplossing. Maatwerk noemen ze dat…

Uiteindelijk kwam ik een klein elektrisch scootertje tegen van het merk Atto. ‘Movinglife’ leek mij op het lijf geschreven. Degelijk apparaat, gemakkelijk inklapbaar, niet te zwaar, goede actieradius en als klap op de vuurpijl…. hij mag in het vliegtuig.

En hoewel de discussie met de gemeente hierover nog niet ten einde is hebben wij toch besloten ons levensgeluk niet te laten afhangen van deze bureaucratie. Na een proefritje en wat financieel geschraap staan we dan vrijdagochtend vroeg eindelijk weer eens met tickets en scootmobiel op het vliegveld te wachten op ons ritje naar de zon.

Tenerife is de bestemming. Vulkanisch, allebei nog nooit geweest, een lekker temperatuurtje en een mooi hotel. Wat wil een mens nog meer? Een klein huurautootje en wat goed gemoed en de reis kan van start.

Na een heerlijke rustige vlucht met tussenstop in Las Palmas, landen we na 4,5 uur op Tenerife. De zon schijnt, er staat een zwoel windje en op weg naar het hotel verwonder ik mij al over het prachtige landschap. Palmbomen, cactussen en vetplanten zo ver je kijken kunt. En steen, heel veel steen.

Het hotel is geweldig. Vriendelijke mensen, heerlijke zwembaden en een hele mooie kamer. Elke dag maken we een tripje ergens in de ochtend of vroege middag, om daarna lekker aan het zwembad te vertoeven. En ’s avonds een rondje door het dorp als afzakkertje.

We hebben prachtige dingen gezien. Natuurlijk El Teide, de vulkaan die het eiland vormt. De eerste dag rijden we omhoog, langs de zuidkant. Wat een prachtige route is en waar voldoende plekken zijn gecreëerd om te stoppen en even rustig rond te kijken. Vroeger zou dat een plek zijn geweest waar we de auto achter lieten om vervolgens een lekkere wandeling te maken. Maar nu nemen we genoegen met het rustig zitten langs de wegkant kijkend naar alle mooie dingen om ons heen.

Omdat ik in het hotel mijn scooter gebruik, hou ik mijn ‘stappen’ over om hier en daar wat rond te scharrelen op plekken die niet geschikt zijn voor welke scooter of rolstoel dan ook.

Zo geraken we ergens halverwege de week verzeild op een echt hippie strandje in een kleine baai tussen ergens en nergens. Mensen staan rondom de baai gewoon te kamperen met hun tentje of camper en er heerst een hele gemoedelijke sfeer.  Hugo heeft wat in zee gezwommen en ik heb voornamelijk foto’s gemaakt en wat rond gekeken.

Na de zuidkant van El Teide gezien te hebben zijn we ook nieuwsgierig geworden naar die andere helft. En dus besluiten we de de snelweg naar het noorden te nemen om dan te proberen of we de bergpas van noord naar zuid kunnen nemen. Tussendoor stoppen we nog even bij het vliegveld aan de noordkant waar in de jaren zeventig een KLM vliegtuig in dichte mist en door een communicatiefout op een PANAM toestel klapte. De grootste luchtvaartblunder aller tijden.

Daar waar de zuidkant een woestijnlandschap vertoonde zijn we verrast door het groene noorden. Een flink naaldbomen bos ontvouwt zich voor ons en als we de boomgrens aan de bovenkant naderen wisselen verschillende fascinerende lavavelden elkaar af. Steenformaties met vormen en kleuren van een buitenaardse schoonheid.

Aan de top gekomen worden we daarnaast ook nog verrast door een enorme sterrenwacht. We rijden ernaar toe, maar helaas is deze alleen op afspraak te bezoeken. Het levert wel wat mooie plaatjes op en pauzeren er even om vervolgens het laatste stukje pas aan de noordkant te verruilen voor de afdaling aan de zuidkant. Toegegeven, dat was een lange trip en we ploffen beiden moe, maar heel voldaan aan het einde van de dag lekker aan het zwembad.

Daar komt mijn nieuwe wonderen tot leven. Sinds kort teken ik weer. Ik doe dat met zoveel plezier dat ik het niet kon laten om een kleine schetsblok en wat teken en schilder spul in mijn rugzak te proppen. Dan maar een shirtje minder… ‘die was ik daar wel’, heb ik in het koude Nederland gedacht. En dat heb ik heel goed gedacht. Want die week teken ik niet alleen aan het zwembad, maar ook onderweg. Aan een afgelegen kiezel strandje dat we weten te bereiken bijvoorbeeld. Zittend in de schaduw van een enorme brok lava.

We hebben een heerlijke vakantie samen en soms ook een beetje apart. De scooter gebruik ik vooral in het hotel, omdat dit zo groot is dat het lopen mij daar lastig afgaat en op onze wandelingen door het dorp. Dat zijn best pittige wandelingen. Flink omhoog of omlaag. Op- en afstapjes of scheve stoepen nemend verbaas en verwonder ik mij over die kleine krachtpatser die mij overal brengt. Zelfs wanneer het flink omhoog gaat en de ondergrond nogal glad blijkt laat hij ons niet in de steek.

Tenerife is een geweldig eiland. Prachtige landschappen, bergdorpjes die uit een sprookje lijken te komen en verlaten plekken van onbeschrijfelijke schoonheid. Tien jaar na onze huwelijksreis doen we deze voor ons gevoel hier nog eens dunnetjes over. Op een vulkaan, zoals de plek waar we elkaar ontmoette (IJsland), met een lekker zonnetje, zoals onze eerste huwelijksreis (Kreta), en met genoeg mobiliteit en zelfstandigheid om echt te kunnen zeggen dat we weer hebben genoten met volle teugen!

Toekomst

Back to the future hebben we in 2015 al achter ons gelaten en afgelopen jaar was het ‘Blade Runner’ jaar. Of Metropolis werkelijkheid wordt kunnen we pas beoordelen in 2027. Maar we kunnen er echt niet meer omheen. Sinds we qua jaartelling in de duizendtallen geraakt zijn leek alles vanaf 2000 magisch. En nu in 2020 heb ik het gevoel dat dit wel eens zou kunnen gaan kloppen.

Niet dat ik geloof dat er ineens marsmannetjes bij ons op de stoep staan die ons op niet al te vriendelijke wijze laten weten dat ze kost en inwoning eisen. Noch denk ik dat we op dit moment in een Matrixachtige wereld leven waarin alles wat we ervaren slechts enen en nullen in een groot computerprogramma zijn.

Maar 2020 is wel een magisch getal. De laatste keer dat we het zo mooi zagen moet 1919 geweest zijn en de volgende keer is pas bij 2121. Maar er is natuurlijk meer dan dat. Voor mij kwam dat besef ineens toen de mannen in de kerstvakantie oud en nieuw bij ons kwamen vieren.

Mannen? Ja mannen. Want ze worden groot. Ze blijven nu zonder problemen op tot na twaalven, steken vuurwerk af en we doen samen met ons een bijzonder ingewikkeld strategisch spel waarvan Tjores al snel doorheeft dat we niet aan de winnende kant van de tafel zitten. Knap hoor. Stiekem geven ze ons al een kijkje in de keuken van de toekomst. Want zij zijn de toekomst.

Na oudjaar gingen papa en mama weer naar huis en bleven Tjores en Corné nog een paar dagen bij hun oom en tante. Het moet ergens op een onbewaakt ogenblik ergens aan een ontbijt of lunchtafel geweest zijn toen Tjores met een bijzonder inzicht kwam. Hij vertelde mij zijn vroegste herinnering. Op de dag dat hij drie werd ging hij naar de peuterspeelzaal en mocht hij wat lekkers uitdelen. Voor die tijd kon hij zich echt niks bijzonders bedenken dat hem bijgebleven was. Maar nu hij toch eenmaal na aan het denken was kwam hij wel met een opmerkelijke conclusie. Al was hij toen nog maar drie jaar oud, in zijn herinnering heeft hij zichzelf toen niet als klein ervaren. Hij was gewoon Tjores, net zoals vandaag, nu hij toch echt veel groter is. Dat is gek!

Dat is inderdaad heel gek en heel opmerkzaam. Maar als hij zich nu groot voelt, hoe kijkt hij dan daarop terug als hij straks 16 is, of 20?

Corné aan de andere kant denkt meer na over wat grotere zaken. Want ja, hoe zit dat nu met dat heelal. Oom Hugo heeft hem uitgelegd hoe enorm dat heelal is en hoe weinig we maar weten. Dat vindt hij aan de ene kant leuk, maar aan de andere kant ook een beetje spannend. Want wat als er elders in dat hele grote spul ook leven is? En dan bedoelt hij niet van die kleine friemeltjes die onder het licht van de microscoop in een druppel vloeistof bewegen. Nee, echt leven, intelligent, zoals wij zeg maar. Het idee om elkaar tegen te komen baart hem wat zorgen. Op mijn vraag waarom dan? Zegt hij niet te weten wat die andere wezens van ons zouden willen.

Helemaal waar natuurlijk. Maar wat zou je zelf dan willen? Ik ben wel nieuwsgierig. Als het mogelijk zou zijn om kennis te maken met wezens op een andere planeet ben ik niet van plan daar schade aan te richten. Ik zou ze niet willen overmeesteren of onderdrukken. Maar ik zou het wel gaaf vinden om gewoon eens met hun te kunnen praten. Te kijken wat zij weten en te leren van hun kennis en onze kennis uiteraard ook te delen met hun. Maar ik ben een stap te ver. Ik denk aan vijandelijk vs vriendelijk. Maar Corné denkt aan ontmoeten of niet.  Zelf hij denkt dan voornamelijk aan lekker laten waar ze zijn. Niet ontmoeten dus.

Daar moet ik even over nadenken. Dat kan natuurlijk ook, maar waarom zou je dat willen.  Misschien hebben zij een oplossing voor een vervelende ziekte of iets anders ontdekt dat wij nog niet weten. Maar hij blijft bij zijn standpunt. Het hoeft voor hem niet zo, we hebben het toch goed hier.

En weer hoor ik de toekomst gonzen. Niet die toekomst van Blade runner, of A space odyssey. Maar gewoon de toekomst van twee Hollandse jonge mannen, die nadenken over de wereld en kijken met andere ogen dan de mijne. Die zienderogen groeien en inmiddels mij ook iets leren. Trots kijk ik terug op 2019 en met vertrouwen en een goed gemoed naar 2020. Laat die mannen maar schuiven, het wordt een mooi jaar!

Rouler dans la kunst, cultuur en een klotedag…

De beslommeringen van Paul en Maike kunnen we nu al een tijdje volgen via Rouler dans la Vie. Ze ondernemen veel leuke dingen. Ze gaan op vakantie, berollen rolstoelvriendelijke wandelpaden door de Nederlandse natuur of doen gezellige dingen met vrienden en familie.

Ze laten zien dat het leven met een chronische ziekte nog best leuk kan zijn. Maar Paul heeft ook uitgelegd wat het voor hem betekent om ziek te zijn. Wat hij ervaart en hoe dat zijn normale leven veranderde.

In het vlog van vandaag gaan Paul en Maike weer op pad. Ze bekijken architectuur in Utrecht en kunst in het Veluwse Kröller Müller Museum. Dan komt er ook een keerzijde voorbij. Paul gaat figuurlijk met de billen bloot op een moment dat hij zich absoluut niet lekker voelt. Gierende pijn en veel morfine maken het lastig vrolijk te zijn. De vele medicijnen die hij dan nodig heeft maken hem suf en hij komt moeilijker uit zijn woorden. Toch vertelt hij over hoe hij zich op dat moment voelt. Dapper en sterk.

Niet lang na de publicatie van dit vlog op YouTube vraagt Paul me of ik het  op WonderWerpen posten wil als zijn bijdrage. Natuurlijk wil ik dat! Het is een prachtig vlog, die de mooie en minder mooie kanten van het ziek zijn eerlijk en open laat zien. Ik heb er met plezier en bewondering naar gekeken en ik ben trots op jullie.

Jullie zijn sterke, mooie, lieve mensen die hier iets heel moois aan het maken zijn. Dat ik niet de enige ben die dat ziet doet me deugd. Rouler rolt en rolt…. daar gaan wij nog veel van horen!

Maar voor nu, van Paul en Maike, aflevering 22 voor jullie. Kijk, geniet, verwonder, like, abonneer, deel en reageer!

 

 

Mispel

mispel
Het mag geen geheim zijn dat ik mijn tuin probeer in te richten zoals de natuur het zou doen.  Voor het ongetrainde, grijze betontuinen oog, ziet dat er wellicht wat rommelig uit. Maar de vogels, egels, kikkers, padden, salamanders en insecten vinden het heerlijk zo.

Zo laat ik bijvoorbeeld mijn uitgebloeide zonnebloemen staan. Ze zitten boordevol zaad en zijn een schuilplaats voor insecten. Vogels weten dat en bezoeken deze levenloze dorre stengels regelmatig.

Natuurlijk plant ik af en toe iets waarvan ik later denk dat dit niet echt nodig was. Zoals bijvoorbeeld mierikswortel. Dat komt van nature voor langs bijvoorbeeld de oevers van de Maas. Ik vind het een mooie plant en de wortel is erg smakelijk. Dus pootte ik jaren geleden een klein stukje van de wortel. De bladeren woekeren nu weelderig in mijn tuin en elke poging mijn tuin ervan te ontdoen mislukt. Elk minuscuul stukje wortel dat blijft zitten groeit weer vrolijk verder tot een nieuwe plant. Ook dat is de natuur. Ik probeer het wel enigszins in bedwang te houden maar laat het ook een beetje gaan zoals het gaat.

Daarnaast denk ik er al een tijdje over om een tiny forrest achter in mijn tuin aan te leggen. Dit behoeft geen onderhoud op den duur en de dieren kunnen er veilig vertoeven. Het lijkt me een nobel streven om dat stukje aarde dat volgens de belastingdienst van mij is, voor een deel gewoon van de aarde te laten zijn.

Dus plantte ik afgelopen herfst een aantal bomen. Eerst een mispel. Die wordt niet heel groot, het is meer een grote struik dan een boom. Maar ik vind de vruchten leuk en het is iets dat je niet snel meer vindt in een achtertuin, dus die moet er wel in. Daarna plantte ik ook nog een okkernoot en een tamme kastanje.  Die laatste twee hebben al hun blad al verloren en staan nu als twee zielige sprietjes achter in mijn tuin. Maar de mispel is veranderd van een onopvallend groen struikje naar een knalgele blikvanger midden in de tuin.

Wat een verrassing is dat! De gele bladeren vallen niet bij de eerste vorst op de grond. En als de ochtendzon ze beschijnt lijken ze wel van goud! De bladeren bevatten haartjes en voelen als fluweel. Dit gouden fluweel en een zonnige zaterdag nodigen uit tot het maken van een paar mooie foto’s en hopelijk weer een aardig blog!

Thuis

Nooit meer naar Limburg

Ho mensen. Stop het verre reizen! Ja dat Limburg is veel te ver weg. Ik ken een stadje, vlakbij Arnhem dat minstens zo heuvelachtig is. Al spreken we zelf liever van huchten. En als die stijl zijn, dan is het een stikke hucht. Bekend is natuurlijk de Grebbeberg dat een 7% stijging heeft. Zelf ben ik opgegroeid aan het Paardenveld. Deze hucht is 7,3% Ik ben er vorig jaar zelf enorm onderuit gegaan. Ik reed vanuit huis naar mijn ouders met gladde wegdekcondities. Ik weet dat er helaas al wat doden zijn te betreuren bij het naar beneden gaan icm verkeer van rechts en zo, dus ik weet genoeg. Ik ging dan ook pompend remmend met mijn handbike naar beneden en daar begon me ineens de fiets te glijden op zijn banden. Ik moest halverwege de hucht naar rechts, mijn ouders wonen een straat rechts van Paardenveld. Ik neem een bocht naar links en daarna wijd naar rechts. De handbike/rolstoel-combinatie kantelt en ik smak op de grond. Ik gleed flink wat meters door. Gelukkig voel ik op mijn benen toch al niets en mijn armen ook al minder, dus ik krabbelde snel overeind en hees me terug in de stoel. Ach, dacht ik, ik ben toch al gehandicapt…;- Het plaatje bij de tekst is halverwege het Paardenveld, ter hoogte van mijn ouderlijk huis. Je kijkt naar het meeste steile stuk dat dan nog moet komen. Hieronder een video met een klein plaagstootje naar mijn lieve vrienden in Limburg.

 

Krijg het Rhenenweer

Ik ben zelf compleet content met de titel van deze blog. Nee, ik lig niet krullend op de grond met mijn knuisten in kort cyclische bewegingen. Neen, een voldane grijns.
Eindelijk een bericht van uw verwonderende schrijver uit de hoek Betuwe/Veluwe/Heuvelrug. Er waren wat vervelende emissies in mijn gezondheid, daar ga ik binnenkort over schrijven. Ik ben er weer! En voel me wel zo ongelofelijk fijn. Energie die ik in geen maanden heb gevoeld, zin om te schrijven, te maken, te creëren.
Om te starten ben ik weer naar mijn geboortegrond gereden. Een tocht van nog geen 8 minuten hoor…

Dertien

Dertien

Terwijl ik, zoals inmiddels gebruikelijk, weer aan de slag met ben het vullen van een doos vol cadeaus moet ik denken aan toen. Toen ik je leerde kennen was je ongeveer 2. Stil en vol verwondering keek je de wereld in. Je sprak niet met woorden maar je blik zei al genoeg. In jouw huisde een intelligent wezentje dat zijn weg naar buiten nog niet helemaal gevonden had.

Nu zoveel jaren later, bereid ik het cadeau voor je dertiende verjaardag voor. Je bent een echte tiener geworden, die pubert, de basisschool achter zich gelaten heeft, vol grapjes zit en nieuwsgierig is naar de wereld om zich heen. Je bent vrolijk, praat me de oren van het hoofd en zingt het liefste de hele dag.

Je hebt heel erg je best gedaan en je hebt enorm veel geleerd. Tafel dekken, je eigen brood smeren en gretig wachten op de taxi om weer naar school te mogen. Reikhalzend keek je afgelopen zomervakantie uit naar de dag dat je weer naar school mocht. Naar de middelbare school, waar je nog veel meer leren gaat. Verzorging, techniek en allerlei andere praktische zaken.

En nu je al zo groot bent besef ik mij dat wij met zijn allen ook zoveel van jou geleerd hebben. Dat we anders naar de wereld hebben mogen leren kijken, een beetje door jouw ogen en een beetje door de onze. Ik ken de namen van alle honden in onze buurt en zeg mensen gedag die ik eerst helemaal niet kende. Nu ik let op straatnamen, speeltuinen en bankjes in de buurt. Ik vind het supergaaf als je er bent, dan maken we grappen en stoere plannen.

Lieve Pierre, wat wordt je groot. Dank je wel voor al je wijze lessen en dat ik je tante mag zijn! We gaan nog heel veel avonturen beleven met jou en je lieve broers. Maar dertien, dat wordt je maar een keer, dus over een paar dagen steken we de kaarsjes aan en eten we een flink stuk taart en zingen we uit volle borst!

Groen

Met de muur nog in mijn rug loop, strompel, ik richting badkamer. Het is al weer een tijdje geleden  dat ik van vrienden twee prachtige oude schoolplaten kreeg. Een met als thema ‘de Noordzee’ en de ander ‘In sloot en plas’. De Noordzee omdat we daar ooit woonden en sloot en plas voor onze huidige thuishaven. De twee prachtige platen heb ik vrijwel meteen boven de bank gehangen. Ik wilde daar al tijden iets groots, maar kon mijn draai er niet in vinden. Tot die platen dus.

Omdat onze tuinstoelen versleten zijn struin ik begin vorige week tuincentrum en bouwmarkt af op zoek naar vervangende exemplaren. Maar zoals dat zo vaak gaat met dat soort dingen, vind ik geen tuinstoelen maar wel een nieuwe bank. Ineens zie ik hem staan en denk ik ‘dat is hem!’. Al jaren op zoek naar vervanging voor die oranje draak in onze woonkamer we konden nooit echt iets vinden dat ons beiden plezierden.

Hugo bleek er ook van gecharmeerd te zijn en de keuze was redelijk snel gemaakt. Met de schoolplaten in mijn achterhoofd begon ik meteen kleurstalen te verzamelen. ‘Voor de muur’ zo leg ik Hugo uit. Na wat vijven en zessen en wat overleg met derden besluit ik voor een duidelijke kleur te gaan. Niks met pastellen of andere wazige kleuraanduidingen voor ‘net geen wit’.

Ik reken uit hoeveel ik nodig heb en laat de kleur mengen. Dan plak alles netjes af, zet de meubels aan de kant en begin. Als Hugo de kamer in loopt en een half geschilderde muur ziet geeft hij aan het een heftige kleur te vinden. Maar hij vertrouwt erop dat ik een goede keuze gemaakt heb en het is maar een muur, het is zo weer een andere kleur.

Dat ‘zo’ valt een beetje tegen. Het behang op de muur heeft een bepaalde structuur waar met geen mogelijkheid helemaal tussen te komen is en het kost me dan ook heel wat moeite om zoveel mogelijk witte puntjes weg te werken. Waarschijnlijk moet ik er nog eens overheen, maar ik probeer het de eerste keer zo goed mogelijk te doen. De hele zaterdag rol, kwast en smeer ik tot de hele muur zo groen als gras is. ’s Avonds laat haal ik de plakband los, rol ik het plastic op de vloer op en zet ik de meubels terug op hun plaats. Een kant van de muur is al droog, daar hang ik alvast een plaat terug. Omdat de andere kant nog nat is laat ik nummer twee nog even waar hij is.

Tevreden kijk ik naar het resultaat. De bank, de platen en de muur vormen een plaatje. En zelfs Hugo is overstag. Het is heel mooi geworden en kan volgens hem zo in een boekje. De puntjes op de i, of in dit geval op het structuurbehang, komen nog wel. Ik ga na een verkwikkende douche nog lekker even chillen op onze nieuwe bank en val, eenmaal boven, als een blok in slaap.

Stram en stijf word ik dan vanochtend weer wakker. En als ik eenmaal aangekleed weer beneden ben loop ik meteen de kamer in om mijn muur te inspecteren. Ook bij daglicht is het een plaatje. Een plaatje dat hier en daar nog wat bijgewerkt kan worden, maar voor nu een prachtig plaatje. Tevreden drink ik mijn koffie op.

© 2022 Wonderwerpen

Thema door Anders NorénOmhoog ↑