Vlaamsche buizerd

Wonderwerpen is met een goed voornemen het nieuwe jaar ingedoken. Blijven verwonderen, blijven verbazen, maar met een andere manier van werken. Minder geschrijf meer gepraat. Tekenen, fotograferen, strips. Een andere vormgeving en in ieder geval meer samenwerken. 

Dat zijn heel veel leuke inspirerende gedachten die allemaal nog op de een of andere manier vorm moeten krijgen. Deze week maakte we een begin. De oplettende lezer is het wellicht opgevallen, deze post is opgesteld door Paul en Rosalie. Samenwerken dus. En de beste plek om daar deze prachtige lenteweek mee te beginnen is buiten.

Met dit mooie weer fluiten en kwetteren de vogels weer dat het een lieve lust is. En met een beetje geluk ontdek je ook een van de mooiste roofvogels die ons land rijk is, de buizerd.

De buizerd is onze meest bekende en opvallendste roofvogel. Je ziet hem vaak langs de snelweg op een paal zitten of hoog op een thermiek schroevend in de lucht. Het is een imposante verschijning en ook als hij niet meteen gezien wordt maakt hij zich vaak toch bekend door zijn kenmerkende geluid.

Wanneer ik het hoor kijk ik altijd omhoog, de meestal blauwe lucht afspeurend op een teken van deze prachtige gracieuze grote rover. Zie je er een dan zie je er vaak meerderen, draaiend op de thermiek van een warme voorjaars- of zomerdag. 

Niet zelden zijn ze in het gezelschap van kraaien. Hoewel gezelschap… De kraai is voor de duvel niet bang en wanneer hij vermoedt dat de buizerd uit is op zijn jongen gaat hij er als een razende achteraan. Hij achtervolgt de buizerd, samen met wat soortgenoten, net zolang tot hij het opgeeft en verder vliegt. 

Ik kijk graag naar ze als ze door de lucht zweven. De sierlijke bewegingen die ze maken lijken weinig inspannend te zijn. Het lijkt bijna alsof ze drijven op de lucht, steeds hoger en hoger. Ik probeer me voor te stellen hoe ze de wereld onder hen waarnemen. Wat een uitzicht moet dat zijn!

Dat ik niet de enige ben die graag naar deze prachtige vogels kijkt blijkt deze week wel. Het is heerlijk weer, de terrassen stromen vol en de tuincentra doen goede zaken. Paul geniet samen met zijn Maike van een heerlijk zonnetje en dan is daar ineens dat geluid…
Een buizerd! Waar bevindt hij zich? Zoekend naar dit mooie beest speurt hij de hemel af.

Paul twijfelt niet en neemt met zijn iPhone op wat hij hoort. Hij deelt het geluidsfragment met mij. Het verschijnt als bericht op mijn scherm, zonder begeleidende tekst. Dat is zo leuk aan het verwonderen. Het delen van je ervaringen, zodat je elkaar kunt meenemen, verrassen en verbazen. Gewoon, zomaar, zonder speciale reden.
Het delen van elkaars verwonderingen leert je kijken door andermans ogen. Het verrijkt, verrast en inspireert. En die inspiratie zette mij aan tot een nieuwe Wonderwerpen. Een wonderwerpen waarin we samenwerken. Audio van Paul en tekst van Rosalie.

Luister naar wat Paul en Maike meemaakten in hun tuin. Wat ze ontdekte en hoe dingen niet altijd zijn wat ze lijken.

De Vlaamse buizerd, wonderlijk gaaf beest!

7 Reacties

 1. Charlatans zijn het, doerakken, snoodaards en zeker ook duivelsgebroed, schavuiten, ginnegappers en branieschoppers edoch vooral debaucherend,weepsch, falsaris addergebroed.

  Waarvan acte…

 2. Virginie Royen

  25 maart 2019 op 09:50

  Wát een prrrrachtig geluid. Enne….wie de schoen past, valt niet ver van de boom. 😉

 3. Hé Paul, wat leuk je hier te horen! Wat heb je een goede radiostem zeg.
  Knap wat vogels allemaal kunnen, weer iets nieuws geleerd vandaag.
  Mooi verhaal weer geschreven Rosalie, in de voor jou herkenbare stijl.
  Jullie zijn een begaafd stel broer en zus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2022 Wonderwerpen

Thema door Anders NorénOmhoog ↑