Oranje veld

Oranje veld

Met regelmaat verbaas ik me over de wereld om ons heen. Of nog beter, het hele universum.Ik lees wat, probeer het te begrijpen, stel vragen en schrijf het vervolgens weer van me af.
Wat uiteindelijk klare taal voor mij is blijkt voor anderen toch nog wat vaag en dat levert dan leuke gesprekken op.

Sommige theorieën zijn ook niet van deze wereld. Higgsvelden, Higgsdeeltjes, quarks, verstrengeling en teleportatie. Ik heb er wel iets mee en ik kan me er meestal ook nog wel wat bij voorstellen. Maar dan, opeens zijn ze er weer. Wel van deze wereld en voor mij niet te bevatten. De oranje velden.

Oranje velden hebben niets met quantum te maken. En ook niet met relativiteit, althans niet die van Einstein. Oranje velden hebben betrekking op glyfosaat. Dat is geen deeltje of theorie, dat is een stof. En die stof zorgt ervoor dat alles waar het mee in aanraking komt dood gaat.

Dan denk ik: ‘dat is een hele gevaarlijke stof, die achter slot en grendel bewaart moet worden’. Maar dat blijkt allerminst het geval te zijn. In elk willekeurig tuincentrum staat het in het schap en veel boeren weten het ook te vinden. Zo in de winter verdwijnt het uit het blikveld. Dan gaat sowieso alles vanzelf een beetje dood. Maar nu het voorjaar zich weer aandient toont glysfosfaat zich weer in al zijn oranje glorie op de velden net buiten mijn dorp.

Boeren besproeien er hun land mee opdat alles wat zich op dat moment daarop begeeft het leven laat. Zo kunnen ze over een paar weken hun gewassen zaaien en laten kiemen zonder tussenkomst van ander ongewenst groen. Maar als alles dood is, hoe kunnen die gewassen dan groeien? Daar is over nagedacht. Er zijn namelijk zaden op de markt die geen last hebben van dat glyfosfaat. Al die zaden komen van 1 producent. En dat is dezelfde producent die ook glyfosfaat op de markt brengt. Heel slim.

Deze producent haalt herhaaldelijk het nieuws. Monsanto, die inmiddels is overgenomen door Bayer, wordt van alle kanten aangevallen. Roundup, de merknaam van dit giftige goedje, zou kankerverwekkend zijn volgens velen. Monsanto zelf laat met onderzoeken zien dat dit niet aan te tonen is. Dus mogen zij het blijven verkopen. En dus kleuren de velden nog altijd oranje.

Europa heeft een tijdje gepoogd het spul te verbieden binnen de unie. Maar heeft onlangs besloten het toch nog toe te staan voor de komende 5 jaar. Iets zegt me dat de overname door Bayer daarmee te maken heeft. Monsanto is een Amerikaanse producent. Deze weren op de Europese markt schaadt diezelfde markt niet. Maar Bayer is Duits en dus Europees. Het zou ongunstig zijn die uit de markt te spelen.

Of het spul nu voor ons ziekmakend is of niet schuif ik even terzijde. Daar ga ik niet uitkomen. Ik vermoed wel dat de onderzoeken die de producent laat doen gekleurd zijn naar hun smaak. Maar aan de andere kant zou datzelfde kunnen gelden voor mensen die anders beweren.

En toch begrijp ik iets niet. We worden dagelijks op de vingers getikt over het milieu. We moeten minder uitstoten en minder fossiele brandstoffen gebruiken. Windmolenparken rijzen overal om ons heen. Daken vullen zich met zonnepanelen en de kraan van het aardgas draaien we langzaam dicht. Want we moeten zuinig zijn op onze aarde, we hebben er immers maar 1.

We worden gestimuleerd onze tuinen groener te maken. Het komt de insecten ten goede die het nu moeilijk hebben. En insecten hebben we nodig om onze gewassen te bestuiven. Maar ze zijn ook voedsel voor vogels en kleine zoogdieren, die op hun beurt weer voedsel zijn voor groter wild. Dus als we dat allemaal willen behouden moeten we zorgen dat ons groen in orde is.

Behalve als we boeren. Want dan doet dat er blijkbaar niet toe. Dan mogen we alles platspuiten. We mogen gewassen planten die sterker zijn dan alles in de verre omgeving. En we hoeven ons niet druk te maken over de mogelijk kruisbestuiving tussen deze monsterzaden en wilde planten en wat dat voor onze toekomstige omgeving zou kunnen betekenen. En dus kleuren onze velden deze dagen oranje.

6 Reacties

 1. Goed verhaal. Gif is al jaren een doorn in mijn oog. Ik kan er heel boos over worden en verdrietig.

  • Dank je Maril!
   Ik denk dat het er niet om gaat of we er boos van worden of niet.
   Voor mij gaat het om een stuk bewustwording. Dat we zelf weer na gaan denken. Te vaak hoor ik nog ‘als ze het in de winkel mogen verkopen zal het wel geen kwaad kunnen’.
   Maar als het geen kwaad zou kunnen zou niet alles dat ermee in aanraking komt sterven…
   Uiteindelijk is al het leven op aarde gebouwd van dezelfde bouwstenen. Als het schadelijk is voor het een, hoe kan het dan goed zijn voor ons?

 2. Virginie Royen

  18 maart 2019 op 09:53

  “Oranje boven” krijgt ineens een andere lading 😤

 3. Goed verhaal. Ook een beetje om moedeloos van te worden maar toch goed om bewust van te zijn!

 4. Patricia Theuns

  18 maart 2019 op 17:05

  Schandalig dat weer een groot bedrijf geld verdient door zoiets als roundup te verkopen.
  En onze regering doet niets!
  En wij maar voor de bijen,hommels etc in eigen tuin zorgen . Het is een druppeltje op een wel heel erge hete plaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2020 Wonderwerpen

Thema door Anders NorénOmhoog ↑