De roos van Jericho

Roos van Jericho

Het is al een paar weken geleden dat mij moeder mij een bericht stuurde met in de bijlage een foto van een dor balletje plantaardig materiaal. De vraag is of ik weet wat het is?
Behalve dood heb ik geen idee. En toch blijkt ook dat niet het juiste antwoord.

De dorre bal blijkt een plant. En niet zomaar een plant maar een hele bijzondere. Ze noemen hem ook wel ‘de opstandingsplant’ omdat deze de eigenschap bezit jarenlang in dorre toestand zonder enige druppel water te overleven. Maar wanneer hij water treft ontvouwt de bal zich als een fris groene plant en maakt hij in dit geval sporen aan om zich voort te kunnen planten.

De plant, die ook wel bekend staat als tumble weed beschikt over een aantal bijzondere eigenschappen. Behalve opstaan uit de dood kan deze zich ook verplaatsen. Zijn wortels zitten niet verankerd in de bodem maar hangen losjes onder zijn struikgewas. In de vrije buitenlucht, waar hij eigenlijk thuishoort, laat hij zich meevoeren op de wind op zoek naar een nieuwe plek met water waar hij zich vervolgens weer kan ontvouwen.

Deze bijzondere plant is niet verwonderlijk voer voor bijgeloof. Zo zou Maria de plant op weg naar Egypte gezegend hebben met het eeuwige leven en zou hij daarnaast geluk brengen.

Mijn groene vingers jeuken om een poging te wagen dit dorre balletje weer leven in te blazen. Maar ik besluit nog even te wachten op de komst van onze neefjes. Het lijkt me een leuk experiment om samen te ondernemen.

Eenmaal uitgelegd wat er aan de hand is met dit gekke plantje besluiten we het wat water te geven en te zien wat er gebeurt. Omdat ik niet verwacht dat hij meteen strapatsen heeft besluit ik de jongens eerst een boterham te smeren.

Tjores, die duidelijk meer interesse heeft in het vullen van zijn maag dan in het onderzoeken van een vreemde plant, volgt me naar de keuken. Corné blijft wel achter in de kamer.

Na een minuut of vijf hoor ik een verontrustende gil uit de woonkamer komen. Omdat ik denk dat er iets gebeurt is besluit ik een kijkje te gaan nemen. Gelukkig zit mijn neefje nog gewoon rechtop op zijn stoel. Hij was enkel geschrokken van de spontane beweging van de dode plant.

‘Hij leeft!’ Herhaalt hij nogmaals verbaast. Inmiddels ook Tjores’ aandacht getrokken, komt hij uit de keuken aanzetten net op het moment dat deze roos besluit zich verder te ontvouwen. Bij de aanblik van dit leven besluit ook hij het schaaltje met de plant niet meer uit het oog te verliezen.

Terwijl ik rustig verder boterhammen smeer hoor ik oeh en ah vanuit de kamer. Als ik weer terug de kamer inga zie ik een plant die zowaar weer tot leven gekomen is. Verwonderd neem ook ik plaats aan de tafel met het schaaltje met plant. Samen kijken we een tijdje naar het ontvouwen van de plant en neem ik behalve wat ontluikend groen ook twee ontluikende wonderaars waar.

4 thoughts on “De roos van Jericho

  1. Is dat niet zo’n thee bloem? Ik heb zo’n ding eens gezien in een glazen theepot in een restaurant en de thee ervan smaakte heerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *