Zon-dag

Zond-dag

Het was deze week koud én guur én nat én wit.
De winter heeft voor mijn gevoel lang gekwakkeld. Even heb ik zelfs gedacht dat hij dit seizoen besloten had niet meer langs te komen, koning winter. Toch liet hij deze maand wel weer van zich horen. Het vroor en het regende én deze week was er ook weer sneeuw.

Toch hoor ik zo nu en dan in de ochtend ook al tekenen van een naderend voorjaar. Vogels beginnen al voorzichtig te zingen. Ze bereiden zich voor op de lente die komen gaat. Ondanks dat het buiten guur is, weten zij iets dat wij nog niet kunnen vermoeden.

Vandaag is anders dan de afgelopen week. Ik zie het al als ik wakker word. Er schijnt een ander licht door de spleten in het rolluik op onze slaapkamer. De zon schijnt, zonder twijfel, duidelijk en fel. Als ik beneden kom en uit het raam kijk word mijn vermoeden bevestigd. Aan de hemel zie ik een strakblauw tapijtje met hier en daar een zacht wolkje wit.

Ook vandaag fluiten de vogels het voorjaar tegemoet. En hoewel het nog steeds koud is, voel ik de warmte van de zon op mijn gezicht wanneer ik naar buiten loop. De krokussen en tulpen in onze tuin steken voorzichtig hun eerste blaadjes door de aarde. Ook de magnolia staat weer vrolijk in de knop. De natuur laat het duidelijk zien. Het voorjaar knaagt gestaag aan de winter en alles komt weer tot leven.

Mijn groene vingers beginnen ook weer te kriebelen en ik verken wat deze winter mijn tuin heeft aangedaan. Voorzichtig kijk ik hier en daar onder wat dood spul. Het groen komt al naar boven. Het oude beschermt zo het nieuwe en ik laat het waar het is.

Een van de tuinstoelen is omgewaaid, maar heeft daardoor een droge zit. Ik zet hem weer op zijn poten en ga er even in zitten. In onze beschutte tuin geniet ook ik nu van het voorjaar dat gaat komen.

Vandaag is het een echte Zon-dag!

2 Reacties

  1. Ook ik geniet daarvan. Heerlijk koud weer, zonnetje en je tuin langzaam groen zien worden. De tijd van je afvragen, is het onkruid of is het een plant die je wil houden komt snel dichterbij. En als het onkruid is, maar de bloem is mooi, dan laat ik em toch staan. Eigenlijk is het dan geen onkruid, maar gewoon kruid.

    • Er bestaat feitelijk niet zoiets als onkruid. Dat wij een bepaalde plant als onwenselijk beschouwen in onze tuin betekent niet dat hij van geen waarde is. Lekker laten staan als je er plezier aan beleeft zou ik zo zeggen. Zo is het speenkruid, klein hoefblad en duizendblad bij mij aan komen waaien. Vooral die eerste twee zijn belangrijke voorjaarsbloeiers die de insecten van hun eerste nectar kunnen voorzien. Ik zeg win-win! 😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2021 Wonderwerpen

Thema door Anders NorénOmhoog ↑