Brood voor Victor

desem brood

Toen ik gisteravond het deeg voor mijn nieuwe broden aan het kneden was moest ik ineens aan vroeger denken. Als kind kwam ik graag bij mijn grootouders. Ze hadden een groot huis en een huishouden van Jan Steen. Ik kon me er uren vermaken aan de bosrand en ook het huis zelf was voer voor verwondering. Ik toog met regelmaat naar een van de zolders om op zoek te gaan naar verborgen schatten. Er lag van alles. Speelgoed, boeken, hele postzegel verzamelingen en oude ansichtkaarten. Soms als oma iets van zolder nodig had, stuurde ze me erop uit om het te pakken. Dat scheelde haar een heleboel traptredes. Vaak werd er dan geroepen ‘ik denk dat het op de meelzolder ligt, ga daar maar eerst even kijken’.

Als kind dacht ik er nooit zo na over waarom ze juist die zolder ‘meelzolder’ noemde. Ik wist welke zolder ze er mee bedoelde en liep erheen om het gevraagde te zoeken, niet zelden tevergeefs.
Nu besef ik mij dat ‘meelzolder’ niet uit de lucht kwam vallen.

Mijn oma woonde, samen met opa uiteraard, in haar ouderlijk huis. Haar vader, mijn overgrootvader, heb ik nooit gekend. Maar zijn beroep verraadt de oorsprong van de naam van deze zolder. Hij was namelijk bakker.

Het toeval wil dat ik er inmiddels ook aardig bedreven in ben. Brood bakken.
Sinds ik weet wat er allemaal in mijn gekochte brood gaat ben ik ervan overtuigd dat ik dat zelf beter kan. Ik heb me verdiept in het maken en onderhouden van een goede desemstarter en in het samenstellen, kneden, voorrijzen, rijzen en bakken van brood.

Na wat minder geslaagde pogingen kan ik nu zeggen dat ik een lekker broodje bakken kan en denk ik stiekem al een beetje na over experimenteren met verschillende ingrediënten. Zo heb ik al geprobeerd om van puur rogge een brood te bakken. Ik moest echter tot de conclusie komen dat dit voor mij geen geschikte meelsoort is. De boel blijft plakkerig en de broden lijken meer op bakstenen dan op iets eetbaars. Maar misschien kan ik wat rogge mengen met tarwemeel en zo toch komen tot een lekker baksel. Ook het toevoegen van pitten, zaden of gedroogde vruchten heeft mijn aandacht.

De desemstarter is een waar huisdier dat verzorging wenst. Brood is een product dat leeft. Zorg ik goed voor mijn starter dan zorgt de starter goed voor mijn deeg en krijg ik een prachtig brood. De starter verandert ook. Naarmate ik hem langer heb worden de geuren complexer en de structuur verfijnder. Dit heeft uiteindelijk ook weer invloed op de smaak en de textuur van het brood.

Mijn overgrootvader was natuurlijk niet alleen bakker. Hij was ook vader, hoofd van het gezin en verzetsstrijder in de tweede wereldoorlog. Zijn naam was Victor. De naam die ook ik dragen zou wanneer ik als jongen ter wereld gekomen was. Helaas is Victor veel te vroeg overleden op 42 jarige leeftijd. Hij werd in 1942 om het leven gebracht in concentratiekamp Oranienburg te Sachenhausen. Dat is niet alleen voor hem een hoge prijs om te betalen voor het volgen van zijn idealen, maar uiteraard ook voor zijn gezin.

Gelukkig heb ik geen idee wat het betekent om in zo een situatie te moeten leven. Maar ik heb ineens toch het gevoel dat ik een beetje van mijn voorouder en bijna naamgenoot meegekregen heb.

Ik kneed mijn deeg nogmaals met een glimlach.
De Victor in mij is nog altijd bakker.

6 Reacties

 1. Virginie Royen

  13 januari 2019 op 17:44

  Warempel….De overgrootvader aan moeders kant was ook bakker. Noem dat maar “het desem in de genen gekneed” … 🍞🥐😊

 2. Mooi dat de Victor in jou zo actief aan het broodbakken is. Ik heb het ook een tijd gedaan. Maar dan vooral broodjes met zaden, pitten en olijven. Ras el hanoud is ook heel lekker om toe te voegen aan hartig brood!

  • Brood is de basis. Ik vind het prachtig om te zien hoe belangrijk fermentatie is voor onze dagelijkse voeding.
   Broodje Ras el Hanoud ga is zeker proberen! Klinkt verrukkelijk 😊

 3. Leuk geschreven en vooral aanstekelijk. Ik ga ook weer eens brood bakken (wel in de machine).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2021 Wonderwerpen

Thema door Anders NorénOmhoog ↑