Van alles get

Van alles get: KeuzestressOp mijn wekelijkse tripje richting Valkenburg kom ik onder andere door het dorpje Berg en Terblijt.  Aan de Rijksweg prijkt het uithangbord van brasserie/restaurant ‘Van alles get’. De naam van dit restaurant laat me niet los.

‘Van alles get’ is Limburgs voor ‘van alles wat’. Ik probeer me te bedenken welk concept hier achter steekt. Het lijkt alsof de uitbaters geen keuze hebben kunnen maken en dan maar van alles wat zijn gaan doen.
Of is het de bedoeling dat je er heel veel verschillende dingen door elkaar gaat eten? Dat de ober aan onze tafel staat met de vraag of we een keuze hebben kunnen maken en dat wij als hongerige klanten dan zeggen: “Nou nee, eigenlijk niet. Weet je wat, doe maar van alles wat.”

Ik besef me dat naar alle waarschijnlijkheid de mensen van ‘Van alles get’ het idee willen wekken dat er op deze plek voor ieder wat wils te bestellen is. Dat is heel sympathiek maar worden we blij van zoveel keuze of is het makkelijker wanneer de keuze beperkter is?
Hoe zit het eigenlijk met kiezen? Hoe doen we dat? En is meer altijd beter?

Uit onderzoek blijkt dat meer zeker niet altijd beter is. We worden ongelukkig als we niets te kiezen hebben. Dan hebben we het gevoel dat ons dingen door de strot geduwd worden waar we helemaal geen zin in hebben. Maar we worden evenzo ongelukkig bij een overdaad aan keuze. Dan kunnen we door de hoeveelheid informatie die ons geboden wordt ook geen keuze maken.

Het jamexperiment van Lyengar & Lepper laat zien hoe dit werkt. Ze richtte in een supermarkt 2 kraampjes in. Het ene kraampje toonde 6 verschillende smaken jam en het andere maar liefst 24! In eerste instantie trok de kraam met 24 smaken de meeste toeschouwers. Veel keuze heeft dus wel degelijk een bepaalde aantrekkingskracht op mensen. Maar van de mensen die zich aan de kraam met 6 smaken bevonden kocht maar liefst 30% een potje jam, terwijl maar 3% van alle mensen aan de kraam met 24 smaken een keuze konden maken. Meer keuze is dus gewoon lastiger.

Hoewel het maken van de juiste keuze dan misschien wel wat lastiger is, zegt dit natuurlijk nog niets over hoe tevreden mensen zijn met de keuze die ze gemaakt hebben. Bij een te groot aanbod lopen we tegen een aantal problemen op. Op de eerste plaats is het lastig, zo niet onmogelijk, om voldoende informatie te verkrijgen om een weloverwogen besluit te nemen. We zijn eigenlijk al ontevreden over onze keuze voordat we hem gemaakt hebben. Daarnaast gaan onze verwachtingen vaak omhoog wanneer de keuze groot is. Teleurstelling ligt op deze manier flink op de loer. En als blijkt dat mensen zichzelf bij een overschot aan keuze de schuld geven dat ze het verkeerde gekozen hebben. Immers, met zoveel mogelijkheden zou de perfecte keuze er toch tussen moeten zitten.

Veel keuze leidt uiteindelijk vaak tot het niet kunnen nemen van een beslissing. Het maakt ons onzeker en ongelukkig. Keuzestress bestaat!

Te weinig is niet goed maar te veel blijkt ook geen oplossing. Misschien had mij oma dan toch gelijk wanneer ze zei dat alles waar ‘te’ voor staat niet goed is.

‘Van alles get’, misschien ga ik er toch een keertje kijken…

8 Reacties

 1. Virginie Royen

  3 december 2018 op 21:47

  Jaahaa….en dan maar hopen op een bordje met “van alles get” ….. altijd nog beter dan een bordje met “zoonder get” 😉

 2. De scriptie van m’n broer ging over deze keuzetheorie. Interessant hè hoe dit in de praktijk werkt

  • Hey Mindy,

   Ja, zeer boeiend onderwerp.De menselijke psyche is altijd voer voor verwondering voor mij.
   Wat waren de bevindingen van je broer? Is er een gulde snede als het op keuze aankomt?
   Dat kon ik eigenlijk nergens terugvinden.
   Heel interessant onderwerp.

   Bedankt voor je reactie.
   Liefs Rosalie.

   • Hoi Rosalie, ik herinner me wel dat als er optie popcorn small, medium, large is, er het vaakst voor medium wordt gekozen en als er 20 soorten jam zijn, iemand sneller voor een andere optie (chocoladepasta) kiest. Google eens op scriptie Stefan + mijn achternaam en je vindt de scriptie online. (Is meer keuze altijd beter?)

 3. Interessant inderdaad, dank je.

 4. Zullen we samen gaan? Nu ben ik nieuwsgierig…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2021 Wonderwerpen

Thema door Anders NorénOmhoog ↑