Luisteren voor je lijst

Luisteren voor je lijst

Wij, mijn man en ik, gaan regelmatig naar de bibliotheek. Behalve dat daar veel boeken staan worden er ook regelmatig lezingen, workshops en tentoonstellingen verzorgd. Elke maand geven ze een nieuwe agenda uit zodat je kunt zien welke activiteiten de komende maand geboekt staan.
Zo ook deze maand. In oktober staan nationale archeologie dagen geboekt op 12, 13 en 14 oktober én de World Press Photo tentoonstelling, die ik natuurlijk niet missen kan. Dat wordt een leuke maand voor de bibliotheek bezoeker.

Dan valt mijn oog op een klein artikel, nota bene tussen de tips, ‘ Luisteren voor je lijst’.
“Te laat begonnen met lezen voor je literatuurlijst? Geen zorgen. Met de gratis LuisterBieb-app van de bibliotheek kun je boeken beluisteren en dus tijd winnen.” Daarna volgt een verwijzing naar deze grandioze app en de mededeling dat je als minderjarige of student recht hebt op een gratis bibliotheek abonnement. Dat laatste vind ik een goed gegeven. Tenminste als het de bedoeling is jongeren aan te zetten weer eens een boek te lezen.

Hoewel ik verder blader door de agenda merk ik dat mijn aandacht is blijven steken bij deze korte mededeling. Misschien heb ik het niet goed gelezen. Ik blader terug. Nee, het staat er toch echt zo. De bibliotheek, mijn bibliotheek, spoort hier jonge mensen aan om vooral lekker te wachten met het lezen voor hun lijst. Want er is een shortcut die het lezen overbodig maakt. Je kunt lekker achteroverleunend ook een boek beluisteren. Of, misschien nog wel erger, je kunt met een half oor luisteren terwijl je eigenlijk bezig bent met iets heel anders. Je krijgt zo toch wel genoeg mee om de kern van de zaken vast te kunnen leggen. Lekker met de hakjes over de sloot. Dat gevoel.

Ik begrijp dat niet iedereen staat te springen op het lezen van de voorgestelde lijst. En ook dat er manieren zijn om die toch enigszins te omzeilen. Maar ik vind het toch wat vreemd dat juist de bibliotheek hier een aanbeveling in doet. Stop met lezen, leg alles neer, geen stress, lekker luisteren. Download deze app en alles gaat sneller en makkelijker zonder moeite! Beetje vreemde ommezwaai in het bestaat van deze mooie bieb.

Misschien kunnen ze voor de komende agenda hun aankondiging voor Nederland Leest aanpassen in Nederland Luistert. Dan hebben we die horde ook maar meteen genomen!

Toch blijf ik graag naar onze mooie bibliotheek gaan. Lekker dralen tussen al die mooie boeken en met iets thuiskomen dat je van tevoren zo niet bedacht had. Ik kijk uit naar Nederland Leest in november. Dit jaar dubbel, want het thema is voeding en dat heeft altijd mijn aandacht. Ik ga ervan uit dat er tegen die tijd gewoon nog boeken in de bieb staan.

En voor degene die toch echt te laat begonnen zijn met lezen voor hun lijst. Zit op de blaren, ga lekker lezen in het zonnetje vandaag en leer. Leer van de mooie boeken en de onwijs slechte planning die je hebt gemaakt. Dat vooruitschuiven helpt geen donder, begin er volgend jaar gewoon wat eerder aan. Lezen, echt lezen, is veel leuker dan je denkt!

2 Reacties

 1. HS leraar Nederlands in het westen des lands

  30 september 2018 op 14:37

  De auteur lijkt hier volgens mij een denkfout te maken, net als bibliotheek zelf trouwens: het lezen van een boek vergt meer tijd dan het beluisteren van (hetzelfde) boek. Ik ken geen harde cijfers hierover, maar ik vermoed dat beide activiteiten niet veel van elkaar zullen verschillen in dit opzicht. De suggestie dat het luisteren van een boek veel handiger, sneller en gemakkelijker is, bestrijd ik dan ook op basis van dezelfde aanname. Het (integraal) goed beluisteren van een (goed) boek is geen sinecure, net zomin als lezen dat is.
  De auteur gaat in haar (drog)redenatie echter nog een stap verder door luisteren impliciet als inferieur aan het lezen te benoemen. Ze framet het luisteren als een snelle en makkelijke activiteit. Zoiets als het eten van een snelle en makkelijke hap: slecht en ongezond voor de mens.
  En precies dát heb ik tegen op dit betoog.

  • Dank je wel Harry voor deze prachtige schop onder mijn hol.
   Ik heb de harde feiten er inderdaad niet op nageslagen, maar mijn gevoel over dit opmerkelijke stuk laten spreken.

   Als voormalig docent weet ik dat het luisteren van een boek naast het lezen ervan een aanvulling kan zijn. In dat opzicht is het inderdaad allerminst inferieur. Wat mij verbaast is dat de bibliotheek zelf aangeeft dit een makkelijke manier te vinden om door je lijst heen te komen. En dat gevoel van ‘lekker makkelijk’ vind ik dus jammer.
   In mijn betoog probeer ik dan ook niet het luisterboek an sich onderuit te halen, maar wel de houding ten aanzien van lezen die de bibliotheek met dit artikel geeft.

   Dus bij dezen, als aanvulling op bovenstaand artikel, luisterboeken zijn niet inferieur aan leesboeken. Luisteren, echt luisteren, is een intensieve bezigheid, net als lezen trouwens. Het spijt me als ik daar een ander gevoel over heb gecommuniceerd. Echter de stemming van deze tip in de bibliotheek agenda van deze maand is er een van ‘doe maar lekker makkelijk’ en dat vind ik niet goed.

   Verder ben ik blij met je reactie. De eerlijkheid wordt gewaardeerd.
   Ik leer hier van. Dus dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2021 Wonderwerpen

Thema door Anders NorénOmhoog ↑