Roast

Roast logo

Mijn man en ik hebben niet altijd dezelfde smaak of interesses. Dat is niet erg. Juist wel leuk eigenlijk. Zo kom je af en toe iets tegen dat je nog niet kende en krijg je de kans je erin te verdiepen.

Soms zijn dat hele gave dingen en andere keren, tja dan verbaas ik me gewoon.
Zo ook deze week. Hugo heeft het bijzondere fenomeen van de roast ontdekt. Het is een uit Amerika overgevlogen fenomeen dat zich onder de noemer ‘stand up comedy’ verschuilt. Het geheel poogt een evenement te zijn waarbij iemand op ironische wijze wordt beledigd, of geëerd. Van dat laatste merk ik weinig overigens.

Degene of groep die beledigd wordt is trouwens wel altijd vrijwillig aanwezig bij deze ongenuanceerde scheldpartij en is op de hoogte van hetgeen zich zal gaan voltrekken.

Waneer Hugo schuddebuikend op de bank ligt besluit ik toch ook maar eens een kijkje te gaan nemen naar wat er nu precies zo grappig is. Eerst duikelt hij een paar filmpjes op waarbij bepaalde groeperingen op de hak genomen worden, zoals echte kakkers uit het Gooi, kampers en een motorbende. Opvallend daarbij is dat de kakkers bijzonder weinig gevoel voor dit type humor hebben.
Daarnaast is er een soort roast waar bekende Nederlanders elkaar op de hak nemen. Bekende Nederlander is een ruim begrip overigens, ik ken de helft van deze mensen niet.

Ik besluit het een kans te geven. Toegegeven er worden hier en daar een paar goede grappen gemaakt. Maar het verzandt al vrij snel in een ongenuanceerde en vaak nergens op gebaseerde scheldpartij.

Omdat het enige doel lijkt de ander ongenadig te beledigen heeft het verhaal an sich weinig inhoud en doet de stand up comedian zijn uiterste best om de steeds slechter wordende grappen aan elkaar te lullen. Daar waar ik er de eerste drie minuten nog wel om lachen kan, vind ik het daarna steeds pijnlijker en eigenlijk ook irritanter worden. De harde grappen kennen weinig nuance en redelijk wat uitspraken zijn ronduit kwetsend.

Persoonlijk zie ik er de lol niet zo van in. Ik kan best een paar goede grappen hebben. En die mogen ook best een flinke tik uitdelen. In die zin beschouw ik mezelf niet als humorloos. Maar waarom er nu langdurig een iemand voorzien moet worden van negatieve bewoordingen rond zijn eigen persoon en daarbij dan geacht wordt vrolijk terug te glimlachen, of liefst nog te schaterlachen, is mij volledig onduidelijk. Zelf zou ik het in ieder geval vrij ongemakkelijk vinden in beiden posities te verkeren.

Ik vraag me met recht af waarom je als roaster iemand zo ongenadig hard wil aanvallen. Wat is de lol in het verbaal compleet onderuit schoppen van iemand? Het heeft nog het meeste weg van pesten op kleuterschoolniveau.

Wat mij betreft getuigd het fenomeen van weinig stijl. Ik vind het platvloers en niet grappig. Iedereen mag daar natuurlijk zijn eigen mening over hebben, maar mijn smaak is het niet.

Ooit heb ik ergens tijdens een lesje kunstgeschiedenis geleerd dat kunstenaars beschikken over een vooruitziende blik. Ze zijn zo bezig met de wereld om hen heen te vertalen naar de door hen gekozen kunstuiting, dat zij de zorgen die leven in de wereld of aanstaande veranderingen al voelen voordat iemand ze echt uitgesproken heeft.

Ik hoop oprecht dat deze ‘kunstenaars’ hiermee geen toekomstbeeld schetsen. Het zou een zeer onaangename verharding van onze maatschappij betekenen waarbij je wordt geacht alles maar te nemen wat er tegen je gezegd wordt, hoe ongenuanceerd of kwetsend ook. Ik ben voor open en eerlijke communicatie, voor zeggen wat je denkt. Ik haat ellebogen werk en kontenkruiperij. Maar opzettelijk en openlijk iemand veelvuldig kwetsen lijkt mij niet echt een toegevoegde waarde hebben.

Misschien dat er een roaster of roastee is die me een verhelderende blik kan verschaffen op dit bijzondere fenomeen. Tot die tijd laat ik deze ‘kunstvorm’ graag aan mij voorbij trekken.

5 Reacties

 1. Ik ben het helemaal met je eens Rosalie, het getuigt eerder van smakeloos vermaak, dat zegt genoeg over het niveau. Wat men ermee wil bereiken, ik zou het niet weten. Wellicht iets laten zien wat heel veel mensen achter de rug van anderen om doen? #bewustwording

  • Zou kunnen Petra.
   Mij is het in ieder geval een raadsel. Ik denk dat we hier geen steek verder mee komen.
   Zelf ben ik van mening dat hetgeen je uitstraalt naar een ander uiteindelijk ook is wat je van diegene terug krijgt.
   Tja,… mijn oma zij altijd ‘Jezuske heeft toch wat in zijn dierentuin rondlopen…’ Ik denk dat ik me bij die visie dan maar aansluit 😊

 2. Conclusie….geen beestachtig, doch menselijk gedrag???? Aiiiiiiiii………😞

 3. Roast…ik dacht aan een lekker stuk vlees. Die films ken ik nog niet en zo te lezen wil ik ze ook niet kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2021 Wonderwerpen

Thema door Anders NorénOmhoog ↑