De gevoelige plaat XI ‘Vlieg’

De gevoelige plaat XI: vlieg
Ze horen tot de orde van tweevleugeligen. Behalve de vlieg hoort ook de mug tot deze orde. Naast het aantal vleugels delen ze nog een kenmerk, ze worden door de meesten van ons gehaat. Wanneer een vlieg rond ons eten bromt beginnen we met arm en been te zwaaien want een vlieg op of in ons eten vinden we uiterst smerig. Een zoemende mug is eveneens reden voor fladdergedrag onzerzijds.

Persoonlijk laat ik ze ook niet rond mijn eten dansen. Ook ik jaag ze weg. Maar wanneer ik buiten zit kan ik er ook een poos naar zitten kijken. Er zijn zo vreselijk veel verschillende soorten. Hele grote, maar ook hele kleine. Zwarte, groene en zelfs goudkleurige. Rank op de poten en echte dikzakken. In totaal bestaan er 160.000 verschillende soorten tweevleugeligen. Dat zijn muggen en vliegen. Daarvan komen er in Nederland zo een 18.000 verschillende soorten voor. Dat betekent dat 28% van alle insecten in Nederland, tweevleugelig is en dus vlieg of mug.

Van hun jongen moeten we eveneens weinig hebben. Maden, waar dan ook, doen ons gruwelen. Toch zijn ze belangrijk. Ze ruimen veel van onze rommel op. Ze eten dode dieren of ander rottend afval en zetten dat om in nieuwe voedingstoffen voor de bodem. Maar goed, dat hoeft natuurlijk niet op ons bord.

Er zijn ook mooie vliegen, zoals de zweefvliegen die zich voordoen als bij of wesp. Deze zoemen niet, zitten zelden op ons eten en bezorgen ons dus weinig last. Ik bekijk ze graag en moet bekennen dat ze mij ook wel eens voor de gek houden. Dan denk ik een voor mij onbekende bijensoort te treffen, maar wanneer ik goed kijk herken ik de korte antennes en het enkele vleugelpaar van de vlieg!

Maar er is nog iets met de vlieg. Iets waar de vlieg zelf niks aan kan doen. Maar het roept bij mij toch vragen op. Zijn naam.
Ooit heeft er iemand bedacht deze klasse ‘vlieg’ te noemen. Duidelijk, het beestje heeft vleugels en gebruikt deze ook. Laten we hem vlieg noemen. Maar als dat de gedachte achter zijn naamgeving is dan zou de klasse enorm veel groter zijn. Bijen, wespen, verschillende kevers, vogels, vleermuizen. Ze hebben allemaal vleugels en kunnen allemaal vliegen, maar we hebben alleen dit insect vlieg genoemd.

Er zijn ook een heleboel insecten en geleedpotigen die niet kunnen vliegen. Toch is er daarvan, zover ik weet, niet een die ‘loop’ of ‘kruip’ heet. Ik denk dat vlieg het enige organisme is met een werkwoord als naam. En dat maakt hem toch wel bijzonder.

Dus, zo heb ik besloten, ga ik er toch eens vaker voor zitten. De vlieg. Want zolang hij niet op mijn eten zit doet hij me weinig kwaad. En nu ik er op let zie ik steeds meer verschillende soorten en ontdek ik dat ze echt niet allemaal op een hoop stront zitten de hele dag. Velen drinken nectar uit bloemen en leggen enkel hun eieren op afval of uitwerpselen. Ook zie ik een vlieg nauwelijks stil zitten. Als hij al ergens rust blijft hij zichzelf constant poetsen. Een echte smeerpijp kunnen we hem dus ook niet noemen.

De vlieg op deze foto is een grijze vleesvlieg. En behalve dat hij een bijzondere pose aanneemt zo zittend op deze paardebloem is er nog iets speciaals met deze vlieg. Het is de enige in zijn soort die geen eieren legt, althans niet buiten het lichaam. Men noemt deze vlieg eierlevendbarend. Dat wil zeggen dat het vrouwtje wel eieren legt, maar deze in haar lichaam uit laat komen om daarna levende maden te baren. De larven worden afgezet op aas of open wonden. Lang dacht men dat deze maden aten van het dode vlees, maar inmiddels weet met dat deze maden zich voeden met andere vleesetende parasieten en zo bezien dus carnivoor zijn.

De maden van vleesvliegen, gekweekt in laboratoria, worden zelfs ingezet om moeilijk genezende wonden toch nog een kans van genezen te geven. Deze steriele wormpjes worden dan op de wond geplaatst om hem schoon te eten en zo de kans op genezing te bevorderen. En het helpt!
Vliegen zijn zo slecht nog niet.

3 Reacties

 1. Virginie Royen

  26 augustus 2018 op 14:38

  Wederom geweldig leesvoer….en dit doet me ook denken aan de film “THE FLY” met Jeff Goldblum in hoofdrol. Een “oldie” die ik niet vaak in de herhaling heb gezien. Misschien toch interessant om eens op te zoeken. Een naar sprookje, science fiction, toekomstige SOPHIA’s??….in ieder geval miraculeus 😉

 2. Heel mooi geschreven, je bent echt goed daarin. Ik hou helemaal niet van insecten en toch is het leuk om te lezen.

  • Dank je wel lieve Maril.
   Vliegen zijn ook niet mijn favoriet.
   Maar alles heeft zijn functie in de wereld.
   Dus misschien moeten we even nadenken eer we iets uit proberen te roeien dat ons niet aanstaat. 😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2020 Wonderwerpen

Thema door Anders NorénOmhoog ↑