De gevoelige plaat X ‘Mannen met baarden’

Mannen met baarden: Pierre bereikt grote hoogten in de binnenstebuitenspeeltuin!

 

Iedereen kent het liedje wel. Ik denk dat we het in onze kindertijd allemaal uit volle borst gezongen hebben. Eigenlijk heet het liedje ‘Al die willen te kaap’ren varen’, maar in mijn geheugen staat het als ‘Mannen met baarden’ gegrift.

Het lied wordt voor het eerst opgepend door Charles Edmond Henri de Coussemaker in 1856. Maar de tekst doet vermoeden dat dit lied al veel langer van mond tot mond reist.

Het is een echt zeemanslied dat verhaalt over mannen met baarden. Want alleen mannen met baarden, echte mannen dus, die niet voor een gat te vangen zijn, komen in aanmerking voor het harde leven in de scheepvaardij.

Maar ik heb mijn eigen mannen met baarden!
Figuurlijk dan. Want de mannen waar ik op doel hebben nog geen baarden, maar doen zeker niet onder voor de echte stoere kerels die te kaap’ren varen. Mannen van steen. Stoer, sterk en nergens bang voor.
Die mannen komen sinds we weer in Limburg wonen met regelmaat bij ons logeren. Heerlijk vinden we dat. Eerst mocht Corné een paar nachtjes blijven, maar al snel wilde ook Tjores hier eens op vakantie. Pierre ging liever naar oma, wat ook prima is natuurlijk.

Toen ik afgelopen jaar ziek werd moest het logeren heel spijtig even op de lange baan. Het zware behandeltraject stond dit soort feestvakanties even niet toe. Maar de jongens bleven komen. Ze mochten bij oma logeren en ze kwamen om beurten bij Tante Rosalie op visite. Geen enkel moment lieten ze merken dat ze het misschien toch een beetje spannend of eng vonden. In al hun onschuld en liefde bleven ze die gekke tante zien voor wie ze was, al was ze nog zo ziek. Ze stonden er voor mij, stoer en stevig.

Nu de zware behandelingen erop zitten, maar het lijf toch niet meer helemaal is wat het ooit geweest was, willen de boys toch weer bij ons logeren. Wat een eer en wat een vreugde. Met mijn ouders als achterwacht durfde ik het wel weer aan. En we hebben er met zijn allen heerlijk van genoten. Het kon weer, niet zoals vroeger, maar toch. Ik ben weer de tante die ik voor onze neefjes zo graag wil zijn. Dat ik na zo een logeerweek een poos nodig heb om weer bij te komen van dit alles doet er voor mij niet toe. Ik heb het er graag voor over.

De grootste verrassing kwam toen de kinderen afgelopen vakantie weer opgehaald werden door hun ouders. Pierre, die tot dan altijd bij oma en opa verbleef, wilde mij iets vragen. Hij wilde weten of hij ook eens bij ons zou mogen logeren. Daar hoef ik niet lang over na te denken: ‘Maar natuurlijk mag dat lieve Pierre!’. De mooiste reactie moet dan nog volgen, want wanneer zijn moeder dan ter verduidelijking vraagt of hij dan mét papa en mama of zonder bij oom Hugo en tante Rosalie wil logeren, twijfelt die stoere Pierre geen seconde en roept meteen en resoluut ‘Zonder!’. Mijn hart maakt een huppeltje en ik voel mij zeer vereerd.

Eindelijk is het dan zover. Zomervakantie. Papa en mama brengen hun kinderen naar Limburg. Corné en Tjores gaan naar opa en oma en Pierre blijft voor het eerst een paar nachtjes alleen bij ons. Daarna ruilen we de wacht. Corné en Tjores komen naar ons en Pierre gaat naar opa en oma.

De logeerpartij van Pierre bij ons zit er inmiddels op, maar wat was het gezellig! We zijn gaan spelen in de binnenspeeltuin, die ook een buiten bleek te hebben, en Pierre klauterde tot ongekende hoogte. Samen deden we boodschappen, lunchte we buiten de deur en bakten we samen pizza. We zijn met het fietsveer de Maas overgestoken en hebben natuurlijk met de Kapla en de klei gespeeld.

Woensdag zijn we met die andere twee kanjers naar Cosmodrome de Kattenvennen geweest. We hebben ons verdiept in ons zonnestelsel en alles wat daar nog buiten ligt. Daarnaast  zijn we op missie naar Mars geweest en hebben ons verwondert over het ontstaan van het universum.

Maar we huurden er ook een heuse sterrenkijker waar we gisteravond de planeten mee bestudeerden. We zagen Jupiter met zijn vier grootste manen (Io, Europa, Ganymedes en Callisto), Mars met zijn overduidelijke rode gloed en natuurlijk Saturnus met ringen. We bekeken de Maan van dichtbij en zagen de kraters nu heel duidelijk. Wanneer we niet door de kijker tuurden konden we ook de grote beer zien die ons de weg wees naar Polaris, onze poolster en deel van de kleine beer. Maar ook de zomerdriehoek stond er prachtig bij. Deneb in Zwaan, Vega in Lier en Altair in Arend vormen samen een zeer heldere en herkenbare driehoek aan de nachtelijke zomerhemel.
Even tuurden we in de richting van Cassiopeia om te zien of we nog een glimp van de Perseïden konden opvangen, maar helaas geen vallende sterren deze avond.
Moe gewonderd leg ik twee tevreden kereltjes in hun bedje.

Vandaag zijn de mannen bij opa, die vast ook veel spannends op het programma heeft.
Maar zaterdag komen ze weer terug naar oom Hugo en tante Rosalie.
En dat is maar goed ook, want over een paar dagen is het feest. Papa is jarig en dat vieren we dit jaar hier in Limburg. We moeten nog sieren en cadeautjes inpakken en verrassingen maken en wonderen, vooral veel wonderen…

Wat voel ik me rijk met deze prachtige kereltjes om me heen. Ik ben blij en vereerd hun tante te mogen zijn. Bijzonder trots op deze drie mooie mensen, die zo open en eigen in hun wereld staan.
Ze doen hun namen eer aan. Pierre, Tjores en Corné: echte mannen met baarden!

Mannen met baarden: Tjores en Corné op ontdekkingstocht in de meivakantie.

6 Reacties

 1. Wat een hartverwarmend stuk waar de liefde voor deze mannen echt duidelijk voelbaar is. Fijn dat jullie weer van ze hebben kunnen genieten. Ik weet zeker dat zij ook heel blij zijn met en trots zijn op hun oom en tante! Met zo’n programma zou ik ook wel willen komen logeren! 😉

 2. Wat fijn dat dit nu weer kan en jullie samen zo genieten. Veel plezier nog!

  • Ja, heerlijk dat het zo weer kan.
   Laatste nachtje dat ze ‘van ons’ zijn. Morgen komen papa en mama weer… en ook dat vind ik een feestje 😊
   En wij kletsen donderdag eens goed bij. Ook heel veel zin in!!

 3. Een en al liefde!!!!!!

 4. 😍😍😍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2021 Wonderwerpen

Thema door Anders NorénOmhoog ↑