Insecten onder de loep

Insecten onder de loep. François Lasserre en Anne de Angelis

Ik kom graag in de Dominicaner boekhandel hier in de stad. Het is een prachtig gebouw en behalve een waar walhalla voor de boekliefhebber, een fijne plek om een kopje koffie te nuttigen of wat inspiratie op te doen.

Toen ik er een tijdje geleden was besloot ik eens in de kinder- en jeugd sectie te gaan kijken. Gewoon omdat ik drie hele leuke neefjes heb en er daar zeker een van een echte boekenwurm is. En omdat ik het leuk vind om te kijken wat er tegenwoordig zo allemaal te leren en te lezen is voor het jonge grut.

Een beetje rondfladderend stuit ik op een boek over insecten. Ja, dat zijn die kleine kriebelaars waar ik een enorm zwak voor heb. ‘Insecten onder de loep’ spreekt me meteen aan. De prachtige illustratie door Anne de Angelis doen niet kinderachtig aan. En ook de teksten en de museale opzet van het boek toont zeer volwassen. Alles in begrijpelijke taal zonder daarbij kinds te oren.

Ik zit er een tijdje in te bladeren en overweeg het aan te schaffen. Dat het een kinder(of jeugd)boek is houdt me een beetje tegen. Ik kan toch moeilijk voor mezelf een kinderboek kopen. En voor de jongens weet ik het niet. Misschien is het niet wat hen aanspreekt. Ik besluit er nog even over te denken en het boek terug te zetten. Ik snuffel nog wat rond en vind toch wel het een en ander dat ik graag hebben wil en zet mijn gang voort richting kassa.

Insecten onder de loep inkijkexemplaar ReuzenHet boek laat me niet los. Wat een gave tekeningen, wat een mooie opzet. Ik probeer me te bedenken wie ik er blij mee maken kan, maar ik weet het even niet. Als ik een weekje of wat later met een vriendin in de stad ben en we besluiten onze middag af te ronden met een bakkie bij Dominicaner kan ik het niet laten om toch nog even naar het boek te gaan kijken. Het staat er niet meer. Ik zie het zo snel ook niet ergens anders staan. Het zal wel verkocht zijn. Jammer.

Thuisgekomen zoek ik het boek online op. Ik wil er nog eens in kijken om te zien of het echt zo gaaf is als dat het in mijn geheugen opgeslagen ligt. Helaas, het is wel online te koop, maar er is geen inkijkexemplaar. Wel zie ik dat Dominicaner het op voorraad heeft. Blijkbaar toch niet goed gekeken. Ik neem me voor om er nogmaals langs te gaan en te zoeken naar het boek.

Na wat gezoek en hulp van een verkoopmedewerker vind ik dan toch ‘mijn’ boek. Ik blader nog eens en denk, ‘Wat maakt het ook uit, dit is een prachtig boek!’. De auteur François Lassere legt op de eerste pagina’s uit dat de opzet van zijn boek museaal is. Dat de wezens in dit boek niet gecategoriseerd zijn op klasse, orde of familie. Nee, hij categoriseert op uiterlijke kenmerken of opmerkelijke gedragingen.

Insecten onder de loep inkijkexemplaar: Vliegend hertDe prachtige tekeningen en het korte verhaal bij elke insect spreken tot de verbeelding. Ik krijg zin om zelf weer op mijn buik door de tuin te tijgeren en te ontdekken wat voor moois daar allemaal te zien is. Ik koop dit boek gewoon voor mezelf, omdat ik het graag hebben wil, omdat ik niet kan wachten om het door te bladeren, te lezen en nog eens te lezen.

Uitgebreid verhalen over de literaire kunsten in dit boek kan ik niet. Maar wat me opvalt is dat de auteur en illustrator samen erg veel moeite stoppen in het laten zien van deze wondere wezen. Het wegnemen van mogelijke angsten voor bijvoorbeeld de hoornaar die eigenlijk een onwaarschijnlijke angsthaas is maar de naam heeft een gruwelijke killer te zijn.

Dit boek voedt op en leert waarderen en wonderen. Wat mij betreft een aanrader uit de jeugdcollectie die geen aankoopexcuus behoeft! Ik denk dat ik vanaf nu wel vaker eens door de jeugdafdeling struin op zoek naar dit soort pareltjes. Dat ik mijn eigen boeken museum op die manier best nog wat kan laten groeien.
Zoek het zelf ook zeker eens op wanneer je door de boekhandel of bibliotheek loopt en verwonder je.

 

7 Reacties

 1. Virginie Royen

  13 augustus 2018 op 09:48

  Een weloverwogen opwelling 😂🤣 . Lijkt me een goede manier om zelfs griezels van dichtbij te bekijken.

 2. Virginie Royen

  13 augustus 2018 op 09:52

  Staan vast ook spinnen in, Maril…🤗

 3. Wat leuk dat je het boek toch nog gevonden hebt. Je moet gewoon genieten van de dingen die jou blij maken, ongeacht wat men denkt of in welk hokje men dat heeft geplaatst. Ik ben blij dat jij dat doet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2022 Wonderwerpen

Thema door Anders NorénOmhoog ↑